2015 Lofoten, Vesterålen

Det smukke sted Åsand i Vesterålen, til venstre vores kajakker og telte

Planlægning. Da jeg skulle planlægge en tur til Lofoten, Vesterålen og Andenes i 2015, valgte jeg at dele den op i 4 mindre ture af ca. 3 dages varighed i stedet for en lang tur. Grunden til det var, at jeg kunne vælge de mest interessante områder ud af et stort område. Vi fik også flere muligheder for at starte et gunstig sted i forhold til vejret. De 3 af turene blev planlagt som en rundtur. De 2 ture startede inde i bunden af en fjord. Herfra roede vi rundt og kom ind i bunden af en anden fjord, hvor der kun var få km at gå over og hente bilen, i den fjord vi var startet i. Den 3. rundtur var mere traditionel rundt om en ø, (den blev dog ikke gennemført) men en anderledes tur i stedet for. Den 4. tur var planlagt som en dagtur til et større fuglefjeld på øen Bleikøya tæt på kysten ved Andenes og en betalt Hvalsafari med båd fra Andenes. På kortene kan man se ideen med rundturene. En tur bliver altid mere interessant, hvis man ror fra et sted til et andet, synes jeg. Husk kortene kan klikkes op.

Turkort. Jeg lavede papirkort til turen ved at fremstille mange skærmprint og sætte dem sammen i photoshop. Kilde: Garmin GPS med søkort sat til en Mac. Du kan lave lige det område, du vil have, så kortet ikke bliver unødigt stort. Du kan også tegne ruter, lejrpladser m.m. ind på kortet, som du kan se her. Men det er et stort arbejde.  Se: Hjemmelavet turkort

Turkort i papir

Kajaktur til Lofoten, Vesterålen og Andenes i ord og billeder

Fredag den 19. juni sejlede vi med Oslobåden. Dagen efter kørte vi den lange vej op gennem Norge. Kajakturen var hjemmefra delt op i 4 mindre ture af ca. 3 dages varighed. Først på vej op gennem Norge fandt vi ud af hvilken tur, vi skulle starte med ud fra vejrudsigten. Det blev turen på Vesterålen, som ligger lige nord for Lofoten, et meget benyttet kajak område.

Vesterålen

Vesterålen. Efter 2000 km ankommer vi til Vesterålen. Vi pakker med det samme kajakkerne og ror 34 km ud i det flotteste vejr, vi kunne ønske os. Sove måtte vente til senere, når man kommer op til et så betagende landskab. Og mørket kommer først tilbage, når vi kører hjem om små 2 uger. Første overnatningsplads var en af de smukkeste, Åsand. En 3 dages tur rundt om det meste af Langøya på ca. 100 km, lidt under halvdelen på ydersiden ud mod Nord Atlanten.

Andenes

Andenes Hvalsafari. Vi kører fra Vesterålen nord på til Andenes for at tage ud med båden M/S Reine. Der er mange nationaliteter samlet i Andenes på grund af den store chance for at se hval, specielt Kaskelot. Vi kommer ud og får set kaskelot 2 gange. Hvalen er nede i ca. 30 min og kommer op i ca. 5-10 min. Vinden var 4 m/sek, men båden rullede alligevel i de store dønninger. Havet her oppe er hele tiden i bevægelse, selvom det er stille, hvad vi også oplevede på ydersiden af Vesterålen.

Se også: 2015 Hvalsafari

Lofoten, Austvågøya (indre Lofoten)

Lofoten, Austvågøya (indre Lofoten). Vi kører nu sydpå, til det indre af Lofoten for en 3 dages tur. Turen starter i Austnesfjorden, overnatning på Stormolla, op gennem Raftsundet og overnatning ved sundets slutning og videre hen og ned i Sløverfjord ca. 90 km. Generelt på alle turene var temperaturen lav, men når solen kom frem, var det som forår der hjemme.

Lofoten, Moskenesøya (ydre Lofoten)

Lofoten, Moskenesøya (ydre Lofoten). Inden vores sidste 3 dages tur ved Moskenesøya, som er den yderste af de sammenhængende øer på Lofoten, brugte vi en dag på de små fiskerbyer på indersiden af øen. Her købte vi laks, torsk og hvalbøf til aftensmad på grill. Planen var, at vi skulle ro rundt om Moskenesøya (det kunne dog ikke lade sig gøre), heller ikke turen ned til Lofotodden blev til noget. Men turene ind i den flotte Kjerkfjord, og Bunesfjord med vandretur over til Buneset strand for at se midnatssol og overnatte i tipi, blev gennemført. Sidste etape blev ned mod Lofotodden og overnatning ved Ånstad, en nedlagt bebyggelse med resterne af en havn. Nu venter en længere køretur tværs over Norge og ned gennem Sverige. Deltagere: Jørgen, Bodil, Peter og mig selv.

Originale GPS spor af turene