Hesselø

Hesselø er nok det mest isolerede sted i Danmark. Men den har alligevel noget af en historie. Lige fra at være hjemsted for en pirat, til en herremands sommersted med eksotiske dyr og planter. Hvis man vil læse mere om Hesselø fra en helt andet tid, kan bogen “HERREMANDEN En adelig families storhed og fald” varmt anbefales. Den nuværende ejer lavede en ny landingsbane og en lille havn, alt uden tilladelse, men det kom han til at reetablere. Han forsøgte også at bruge øen til at lave forsøg med millitære radarsystemer, som han fremstiller, i sin virksomhed. Det fik han så heller ikke lov til. Ulla og jeg var første gang på øen i 1972 og flere gange frem til 1983, alle gange kom vi derud i sejlbåd. Senere har jeg roet der ud og tilbage 4 gange i kajak, i 2003, 2010, 2012 og 2019 med forskellige ledsagere.

Jeg er senere blevet bekendt med at der er adgang forbudt på og ved øen og nordvest revet fra den 15.4 til den 30.9. på grund af sælerne.

1980

1980 – Ulla havde aftalt med Grete og Hans (forpagterpar) at vi kom ud og måtte gå rundt på øen. Mens vi var der, var kutteren Tonny med forsyninger, mest tunge ting, da de også fløj fast til øen dengang. FL. Smith ejede øen, og der var fast forpagterpar på gården, og om sommeren feriegæster fra FL Smith. Herremandens jagthytte med det originale græstag, er tegnet af Martin Nyrup som også har tegnet Københavns Rådhus.

2003

2003 er første gang jeg ror ud til øen. På denne tur overnattede vi på stranden, og roede hjem næste dag. Hesselø har fået ny ejer, og på dette tidspunkt er der en opsynsmand på øen. Han er ikke begejstret for vores ankomst, og så helst at vi roede tilbage igen, det gjorde vi så ikke. Man må gerne opholde sig i op til et døgn på stranden. Men må ikke gå ind på øen, det fik vi så heller ikke lov til. Vi gik øen rundt langs stranden. Deltagere: Benny, mig selv + nogen fra Frederiksværk Ro & Kajakklub.

2010

2010 En endagstur fra solopgang til solnedgang. Fyret blev renoveret af et par polakker. Vi prøvede at gøre os forståelig overfor dem, om vi måtte kikke op i fyret. Vi forstod det sådan, at det havde de ikke noget i mod. Så vi fik set øen lidt oppe fra. Jagthytten havde fået nyt tag, det oprindelige græstag var erstattet med tagpap. Dådyrene er der stadigvæk, som de også var i 1980. Der er rigtig mange Tejste og Sildemåger. Deltagere: Bodil, Jørgen og mig selv.

Se mere om Hesselø på siderne : 2012 Hesselø Rundt 2019 Hesselø Rundt

Originalt GPS spor kajaktur 2010

2 Replies to “Hesselø”

 1. Hej Jan,

  Jeg har længe haft Hesselø i kikkerten og overvejer selv at ro derud en tur en dag. Jeg kan skimte Øen fra min families sommerhus nær Lumsås, så den har altid haft et specielt plads i mit hjerte.
  Dine opslag er tilbage fra 2010 så jeg tænkte på hvordan status er på Øen idag? Jeg kan huske jeg har hørt om fredning og at øen er”lukket” dele af sæsonen for at beskytte naturen, men står der mere om øens nuværende tilstnand nogen steder?

  1. Hej Frederik
   Sidst jeg var på øen var i 2012 i kajak som er beskrevet under KajakOplevelser, 2012 Hesselø Rundt, med en lille video.
   Der var ingen aktivitet, og hvad jeg har hørt fra nogle senere i nyere tid sker der intet der ude.
   Øen er ikke fredet, det er revene i nordvest og sydøst der er fredet.
   Så man kan fri gå i land på stranden og opholde sig der, i op til et døgn, men kun rundt stranden.
   Du må ikke slå telt op, med godt ligge på stranden og sove i sovepose.
   Hilsen Jan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.