Natur/Inspiration

Toppet Skallesluger

Et lille udpluk af mine arbejder gennem snart et helt liv. Kunst, Kunsthåndværk, man kan kalde det mange ting. Jeg har selv fremstillet det hele. Alle med naturen som inspiration. Meget forskellige er de, men også lavet over en lang periode. Vi begynder i nyere tid og går tilbage.

2023

Da jeg som stor knægt første gang blev opmærksom på fugle i kunsten, var det Johannes Larsens træsnit Ederfuglepar der gjorde et stor indtryk på mig. Siden har jeg lavet ederfugle på mange forskellige måder, og må nok erkende, at hvis jeg skulle have en signatur fugl, skulle det være en ederfugl. Så det kom ikke bag på mig, da jeg for et par måneder siden gik igang med et ambitiøs projekt om at lave 2 ederfugle par, et der svømmer og et der flyver, i næsten fuld størrelse. De er lavet til os selv. Her lidt billeder fra hele arbejdsprocessen. 

2022

Sølvmåge håndsvingfjer, malet træ 1,4 m

2019

Hvalros hovede, lille malet Ahorn 32 cm høj, stort malet Ahorn, Birkefiner 54 cm høj.

2018

På en kajaktur i Norge ser jeg et hvidt hval kranie på et flot gammelt hus på klipperne lige ud til vandet. Det ser virkelig flot ud. Tænk hvis jeg kunne få fat i et kranie til væggen derhjemme. Mens jeg ror videre, indså jeg hurtigt, at sådan et får jeg aldrig. Men jeg opgiver ikke tanken om kraniet. Kan jeg lave et, ja selvfølgelig kan jeg det. Den tanke følger mig på resten af turen i Norge. Det er først, da jeg kommer hjem, at det går op for mig, at jeg ikke skal lave et kranie. Jeg skal lave min egen ting. Men det skal stadigvæk være noget, der kommer ude fra havet, noget der er skyllet op på stranden, men noget man ikke har set før. Hvad med en Stjernerokke et Hvalsværd? en anderledes ryghvirvel fra en hval.

Ryghvirvlen er 110 cm på det længste sted, “Stjernerokken” er 110×75 cm. Hvalsværd 175 cm. Alle 3 dele er limet op i birkefiner, polyester behandlet og malet. Meningen med alle 3 ting er at de skal ligne noget der er fundet ved havet.

2017

Søpindsvin som mægler, top/kugle på trappe (malet Ahorn). Flyvende Vandrefalk i fuld størrelse, vingefang 105 cm. (malet Ahorn)

Ederfugle, malet Ahorn

1995 – 2015 Fugle i Strandtræ

Se websiden Fugle i Strandtræ www.janmogensen.dk

I 20 år levede jeg af og med Fugle i Strandtræ. Solgte til butikker i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Grønland. Jeg har ikke tal på, hvor mange jeg har lavet, men et sted omkring 35.000 enheder, er ikke helt ved siden af. Det var en god tid, se folk blive glade, og at man identificerer mig med Hundested, det gjorde mig stolt. Men alt har en ende, og det viste sig at Fugle i Strandtræ stoppede på det rigtige tidspunkt. Jeg havde i hele perioden hentet strandtræ ved Blåvandshuk. Men de sidste år var sløje, og nu er det ikke meget strandtræ der kommer ind.

1993

Starten til “Fugle i Strandtræ” kom med de 3 billeder, som hører sammen “Havlit, Hvinand, Ederfugl” (Ahorn, Azobe, nedbrudt Egetræ, billederne har A4 størrelse). Søkonge, en gave til Ulla (Ibenholt og Ahorn, længde: 8,5 cm). Havlit, en ud af mange forskellige andefugle (malet Thuja længde: 22 cm).

1991

Akvarel “Anholt 1989-91 Indtryk fra en periode på Anholt” 39×47 cm.

Pacificeret falkoner fugl )-: Jagtfalk (Pokkenholt, Palisander, Fyr, Azobe, Eg højde 33 cm)    Vandrefalk (Ibenholt, Ahorn, Eg)    3 Akvareller “Opskyl på en strand” hvert billede 34×34 cm.

1990

Mumiekasse, inspireret af de grønlandske mumier fra 1400 tallet fundet ved Qilakitsoq. Jeg fremstillede 7 forskellige kasser, som også blev udstillet på Grønland. Denne er lavet i Ahorn, Æbletræ, Ibenholt, Teaktræ og er 22×22 cm.

Lampe (Azobe, Ahorn, højde 32 cm.)

1987

Gave til Ulla, søpindsvin i Ibenholt længde 20 cm.

1975

Tur til Grønland, Disko Bugten og Godthåbs Fjorden, med 11 andre fugleinteresserede fra DOF. Skitser fra turen. Ulla fik en fedtsten af David, som jeg snittede på under hele rejsen, det blev til en lille bjørn, længde 5 cm.

Akvarel fra Arve-prinsens Ejland, Disko Bugten 24×33 cm.

1974

Akvarel af forstenet søpindsvin, ikke sidste gang jeg laver noget med søpindsvin 16×10,5 cm.

1970

Keramikskål og emaljesmykke lavet i PUK (Politiets Ungdomsklub, Klub 47, Tycho Brahes Alle, Amager), begge ting i rigtig 70’er stil . Keramikskål, mål over ørerne, 17 cm. 

1970 Sjællands Odde, mig selv 16-17 år gammel. Emaljesmykket havde en lang halskæde af gule sneglehuse, jeg fandt ved Sjællands Odde.